Chippen & registreren van uw dier

19 December 2013

Dit betekent dat honden die vanaf deze datum geboren worden, binnen 7 weken na hun geboorte moeten worden gechipt. Ook moet deze chip binnen 8 weken na de geboorte worden geregistreerd bij één van de door de overheid aangewezen databanken. Registreren houdt in dat het chipnummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens van de hond en zijn eigenaar.
Honden die uit het buitenland komen moeten ook een geregistreerde chip hebben. Als ze korter dan 3 maanden in Nederland verblijven moeten ze wel gechipt zijn, maar dan hoeft deze niet verplicht geregistreerd te zijn.
De dierenarts is verplicht om vast te leggen welke hond van welke eigenaar wordt gechipt, wanneer dat gebeurd en met welk chipnummer.

Waarom een chip?

Vroeger werd voor de identificatie van een hond of kat vaak gebruik gemaakt van een tatoeage in het oor met een uniek nummer. Helaas vervaagde de inkt na een aantal jaar waardoor het nummer in veel gevallen onleesbaar werd en in sommige gevallen werd er ook fraude mee gepleegd.
Daarom is een aantal jaren geleden de microchip geïntroduceerd met daarop een uniek 15-cijferig nummer dat gemakkelijk af te lezen is. Op deze manier is er voor gezorgd dat uw huisdier altijd goed te identificeren is en wordt fraude tegen gegaan. Veel dierverzekeringen stellen ook als eis dat uw dier gechipt is bij het afsluiten van een verzekering.

Hoe wordt de chip geplaatst?

De microchip, vaak niet groter dan een rijstkorrel, wordt met een naald onder de huid ingebracht tussen de schouderbladen of voor het linker schouderblad. Deze speciale naald is iets dikker dan de naald gebruikt voor vaccinaties, maar de meeste dieren hebben er absoluut geen last van. Ook de chip zelf geeft het dier geen ongemak en kan dus rustig een leven lang mee.

Waarom registratie?

Op een chip staat alleen een uniek nummer; er staan geen gegevens op van uw huisdier óf van u als eigenaar. Om te zorgen dat u altijd herenigd kan worden met uw vermiste huisdier is het dan ook belangrijk dat deze gegevens gekoppeld worden aan het unieke chipnummer van uw huisdier. Dit gebeurt door je te registreren bij één van de databanken (vaak wordt dit geregeld door de dierenarts die ook de chip plaatst bij uw dier). Na verwerking van de registratie krijgt u een digitaal of schriftelijk bewijs van registratie thuis.

Houd uw gegevens up-to-date!

Het is belangrijk dat u als eigenaar de gegevens up-to-date houdt, bv. bij verhuizing of wijziging van telefoonnummer, zodat u altijd goed bereikbaar blijft. Voor honden die onder de nieuwe chipregeling vallen is dit zelfs verplicht en kunt u als eigenaar een boete riskeren mocht u dit niet binnen 14 dagen na de verandering gedaan hebben.
Het wijzigen van de gegevens gaat bij de meeste databanken gemakkelijk online; bij sommige databanken zijn hier wel kosten aan verbonden. U kunt ook zelf bepalen welke gegevens openbaar zijn, bv. alleen naam en telefoonnummer.

Databanken goedgekeurd door de overheid

Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG): www.ndg.nl
Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders: www.hondregistreren.nl
Virbac Nederland BV: www.backhomeclub.nl
Petlook: www.petlook.nl
MicPoint: www.petbase.eu
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland: www.databankhonden.nl
Stichting Chip: www.stichtingchip.nl

Handige links over dit onderwerp:

www.chipnummer.nl: Vergelijkbaar met dierkwijt.nl , zoekt ook in de BackHome databank van Virbac
www.chipjedier.nl : Website met veel informatie en duidelijke uitleg, bv. onder 'Veelgestelde vragen'
www.dierkwijt.nl: Zoekmachine voor chipnummers die gebruik maakt van verschillende databanken