Vlooien houden GEEN winterslaap

01 November 2013

Weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien prima overleven.

De cyclus van de vlo

Een vlo brengt een relatief kort deel van zijn leven op uw hond of kat door. Hij heeft uw hond of kat slechts nodig om bloed te drinken. De eieren die door vlooien gelegd worden vallen van hond of kat en komen in de woonomgeving terecht. Dat kan overal zijn waar uw hond en kat ook komt. Doordat vlooieneitjes plakkerig zijn komen ze via uw kleren ook op andere plekken in huis. Twee tot vier dagen later komen de larven uit de eitjes. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. De larve vormt een cocon om zich heen en verandert in een week of 4 in een vlo. Door te letten op trillingen in zijn omgeving weet de vlo wanneer de hond of kat, of u, in de buurt bent om bloed te kunnen drinken. In zijn cocon is de vlo veilig voor omgevingsinvloeden en kan wel tot 1 1/2 jaar wachten op zijn eerste bloedmaaltijd.

Waarom vlooienbestrijding?

Er zijn meerdere redenen om vlooien te bestrijden. De beten van vlooien kunnen behoorlijke jeuk veroorzaken zowel bij mens als dier. Vlooien kunnen de eitjes van lintwormen bij zich dragen en zo uw hond of kat besmetten. Ook kinderen kunnen op deze manier besmet worden. Heel vervelend is dat sommige honden en katten allergisch zijn voor het speeksel van vlooien. Slechts een paar vlooienbeten veroorzaken bij deze dieren al een allergische reactie met enorm veel jeuk. Deze dieren krabben zich stuk. Vlooien kunnen ook bloedarmoede veroorzaken met name bij kittens en pups waardoor die ernstig kunnen verzwakken en eventueel sterven. Vlooien kunnen daarnaast ook nog andere besmettelijke ziekten overdragen, zoals de bacterie die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Genoeg reden dus om vlooien te bestrijden.

Hoe bestrijdt u vlooien?

Uit de cyclus van de vlo blijkt dat alleen bestrijding van de vlooien zelf onvoldoende is. Het is belangrijk dat niet alleen de vlooien maar ook de eieren op hond en kat en de larven en eieren in de omgeving van de hond en kat gedood worden. Afhankelijk van uw thuissituatie de omstandigheden en gevoeligheid van u dier zijn er meerdere middelen die hiervoor geschikt zijn. Uw dierenarts kan u een goed advies op maat geven! Wacht niet met behandelen tot u de vlooien rond ziet kruipen, dan is de besmetting vaak al zeer hoog. Het best is om HET HELE JAAR DOOR te behandelen. Vraag naar een op maat gemaakt behandelplan op de praktijk. En laten we hopen op een vlo vrije omgeving en dier.

Bekijk de video om ook uw huisdier te beschermen!