Vuurwerkangst

22 October 2019

Het klinkt nog zo ver... maar over 70 dagen is het al weer zo ver; OUD EN NIEUW!

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor onze dieren zijn deze harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf begin december vaak al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw dier is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang.

Voorkomen is beter dan genezen
Een goede socialisatie van uw pup is van groot belang! Als de pup echter na oud en nieuw bij u in huis komt, vergeten sommigen dat het ook heel belangrijk is om de pup te leren wennen aan geluiden die aan het eind van het jaar pas plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het vuurwerk. Belangrijk is dus dat u naast de dagelijkse socialisatie uw pup ook socialiseert op vuurwerk.
Om uw pup aan vuurwerk te laten wennen, kunt u gebruik maken van de 'vuurwerk-cd'.

Hulpmiddelen
* Feromonen;
Er zijn hulpmiddelen die bepaalde feromonen afscheiden; dit zijn geurstoffen met een kalmerende werking op uw dier. Deze bestaat als een verdamper die u in het stopcontact steekt. Dit kan helpen uw dier rustiger te maken. Begin ongeveer twee weken tot een maand van tevoren zodat het middel kan inwerken.

* Natuurlijk product;
Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar NIET slaapverwekkend is. Begin ongeveer twee weken tot een maand van tevoren zodat het middel kan inwerken.

* Medicatie voor de dagen zelf;
Dit middel geeft een sedatie en vermindert angstgevoelens, ook maak het uw hond / kat minder gevoelig voor geluiden. Dat is precies wat we willen bij angst voor harde knallen. Vaak kan uw hond / kat nog wel gewoon lopen. Eigenlijk is dit een humaan medicijn, ofwel bedoeld voor mensen. Het is echter na onderzoek gebleken dat het ook werkt bij honden en katten met vuurwerkangst, maar het is daarvoor niet geregistreerd. Het werkt niet goed bij honden en katten die opgewonden raken door vuurwerk, maar het werkt wel goed bij vuurwerkangst. Het moet gegeven worden voordat uw dier gestrest raakt. Anders slaat de medicatie niet aan, waardoor uw dier vaak pas suf wordt als de knallen voorbij zijn.

* Thundershirt;
Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste dieren. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige dieren moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt.

Voor meer informatie staan wij u uiteraard graag te woord in de praktijk