Konijn

Informatie over het konijn

Dierenartsenpraktijk Moerstraten is druk bezig om de rest van de ontwerpen aan te vullen met allerlei advies, dit kost helaas nog wat tijd. Heeft u in de tussentijd vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of vul ons contactformulier in!
 

In de onderstaande opsomming kunt u doorklikken naar het onderwerp waar u graag meer over wilt weten. Heeft u nog vragen nadat u onze informatie heeft doorgenomen dan kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

  • Heeft uw konijn de ideale maten?
  • Het gebit
  • Vaccinatie

Heeft uw konijn de ideale maten?

Heeft uw konijn de ideale maten? Doe de BMI test

Obesitas of vetzucht is een toenemend probleem bij gezelschapskonijnen.
Het op een juiste, maar vooral ook eenvoudige manier kunnen vaststellen hiervan lijkt daarom essentieel voor de dagelijkse praktijk. Bij mensen wordt hiervoor de Body Mass Index (BMI) gebruikt.

Tot op heden bestond een dergelijk systeem echter niet voor konijnen en andere dieren. In plaats daarvan werd en wordt gebruik gemaakt van andere maten, zoals bijvoorbeeld een Body Condition Score (BCS). Zodat wij op een eenvoudige wijze zelf de BCS van een dier kunnen leren vaststellen.

Op de Engelse site www.pfma.org.uk kunt u interactief of in pdf formaat de BCS voor het konijn, de kat en de hond bekijken. Zo heeft u zelf al een idee of uw huisdier te zwaar is of niet. Uiteraard geven wij graag het juiste advies voor een ideaal gewicht.

Het gebit

Het normale gebit

Het normale gebit van het konijn bestaat uit vier snijtanden, 20 kiezen en twee stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan.
De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven door. De snijtanden groeien ongeveer 2 mm per week. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn dan mooi in evenwicht ten opzichte van elkaar.
Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen netjes op elkaar af. De wortels van de snijtanden en de kiezen zijn diep in het kaakbot verankerd waardoor ze goed kunnen knagen. Ongeveer tweederde van de gehele tand is wortel.

 

 

Gebitsproblemen door verkeerde voeding

Als de groei en slijtage van tanden en kiezen niet in evenwicht zijn dan ontstaan er problemen. Konijnen heb een ongewone stofwisseling van calcium, wanneer een konijn voeding met te weinig calcium (voer met gemengde granen) krijgt, ontstaat er een tekort aan calcium in het bloed. Dit kan er toe leiden dat het konijn calcium uit zijn kaakbot gaat halen. Dan ontstaat er botontkalking.
Door een tekort aan calcium kunnen de volgende problemen optreden:

  • Afwijkende stand van de kiezen: doordat de kiezen losser in het kaakbot komen te staan. Door afwijkende slijtage kunnen er haken op de kiezen ontstaan. Deze kunnen de tong en wang pijnlijk beschadigen. De haken op de kiezen zullen onder narcose geknipt of geraspt moeten worden.
  • Afwijkende stand van de snijtanden: waardoor deze niet meer goed afslijten. Deze gaan hierdoor in een verkeerde richting groeien en worden daardoor vaak te lang (we noemen dit ook wel olifantstanden). De snijtanden kunnen we dan slijpen, dit is echter vaak een tijdelijke oplossing. Wanneer de stand zo afwijkend is dat de tanden zeer regelmatig moeten worden ingekort is het aan te raden de snijtanden te laten trekken. Dit gebeurt uiteraard onder narcose. Het is hierbij belangrijk dat de gehele wortel wordt verwijderd zodat ook in de toekomst de tand niet terug komt.
  • Wortels kunnen in een verkeerde richting gaan groeien. Hierdoor kunnen ontstekingen / abcessen van het bot ontstaan.
  • Als wortels naar boven doorgroeien kunnen er ontstekingen in de traanbuizen ontstaan. Vaak zie je dan ontstoken ogen.

Echter, wanneer een konijn een te hoog gehalte aan calcium in de voeding krijgt dan zal dit juist leiden tot een stijging in het bloed. Hierdoor ontstaat er een verhoging van calcium in de urine, waardoor blaasstenen kunnen optreden. Let met name op met knaagstenen aan het konijn want deze bevatten teveel calcium!
Het is dus heel belangrijk om het konijn een goed uitgebalanceerd dieet te geven. Dit bestaat uit veel hooi, groenvoer en biks. Dit werkt ook mee aan een goede werking van de darmen.

Gebitsproblemen door andere oorzaken

Er kunnen ook gebitsproblemen zijn door een andere oorzaak dan voeding. Bijvoorbeeld:

  • Trauma
  • Fracturen van de kaak
  • Afwijkend knaaggedrag
  • Genetisch

Symptomen

Een konijn met tandafwijkingen gaat vaak speekselen/kwijlen. Doordat het dier niet goed kan eten gaat het dier vermageren en kan uiteindelijk sterven door uithongering. Een konijn wat niet eet is altijd een spoedgeval! Ga altijd direct met het konijn naar de dierenarts wanneer deze niet of slechter gaat eten! Hoe wordt de diagnose gesteld? De diagnose is vrij gemakkelijk: een inspectie van het gebit. Bij een rustig konijn is dit vaak mogelijk zonder narcose. Soms moet het dier onder een roesje worden gebracht, om alle kiezen goed te kunnen beoordelen.

Vaccinatie

Ook al komt uw konijn nooit buiten, of komt het nooit met andere konijnen in contact, toch is vaccineren van levensbelang.

Sinds dit voorjaar is het mogelijk om konijnen door middel van één injectie te vaccineren tegen de ziekten Myxomatose, RHD1 en RHD2. Voorheen waren hiervoor twee injecties nodig.

De vaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van vijf weken en kan ook aan drachtige konijnen worden gegeven. Het konijn is vervolgens 12 maanden immuun en zal dus jaarlijks opnieuw gevaccineerd moeten worden.

Uiteraard wordt het konijn dan volledig onderzocht, bespreken we voeding en huisvesting en indien gewenst knippen we de nageltjes.

 

Myxomatose

Dit wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen door insecten. Als het konijn besmet raakt kunnen er flinke zwellingen ontstaan. Met name de kop en snuit bevatten bij besmetting dikke en vochtige zwellingen. Onbehandeld kunnen de zwellingen dusdanig verergeren dat het konijn steeds moeilijker kan eten en drinken. Deze ziekte leidt dan ook vrij snel tot het overlijden van het konijn.

RHD

RHD, ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease genoemd wordt net als Myxomatose door een virus veroorzaakt. Het lastige van deze ziekte is dat het konijn geen tot weinig ziekteverschijnselen zal tonen wanneer het besmet is. Het konijn kan wat lusteloos en sloom overkomen. Bij besmetting zal het konijn snel komen te overlijden.

Wilt u meer weten over beiden ziektes? Bezoek dan de speciale website van MSD Animal Healt: www.knijnisking.nl

Terug naar Diereninfo