Februari: maand van het gebit

Februari: maand van het gebit

Wist je dat 2 van de 3 katten en 4 van de 5 honden een slecht en pijnlijk gebit hebben? Goede gebits- en mondverzorging is cruciaal voor de gezondheid én kwaliteit van leven van onze huisdieren. Daarom besteden we in de maand februari extra aandacht aan de gebitsverzorging van huisdieren.

GRATIS gebitscontrole bij de assistente

Wil je weten hoe het met het gebit van uw huisdier gaat? Maak dan nu een afspraak bij de assistente op onze praktijk! We kijken samen naar het gebit van je huisdier. We beoordelen het gebit op tandplak, tandsteen en ontstekingen. Maar ook bijvoorbeeld op ontbrekende elementen of gebroken kiezen. Ook konijnen en knaagdieren zijn welkom op deze controles! Let op: de controles doen wij uitsluitend volgens afspraak.

Het kan zijn dat het gebit van je huisdier er prima uitziet! In dat geval zal de assistente je vertellen wat je kan doen om dit zo te houden. Zo kan je bijvoorbeeld de tanden van je hond of kat dagelijks poetsen. Lees later in deze blog hoe! Ook zijn er een aantal gebitsverzorgende producten te verkrijgen. Hier krijg je in de maand februari 10% korting op!

Gebitsbehandeling

In sommige gevallen is een gebitsbehandeling noodzakelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het gebit alleen gereinigd moet worden. In dat geval wordt onder narcose tandplak en tandsteen verwijderd, waardoor ontstekingen geen kans meer krijgen. Daarna wordt het gebit gepolijst. Na de behandeling is preventieve zorg om het gebit gezond te houden wel erg belangrijk!

Soms is een extractie van een kies of tand noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de wortel van een kies zo ontstoken is geraakt, dat de wortel ernstig is aangetast. Dit is voor een dier zeer pijnlijk. Echter merk je als eigenaar hier vaak niks van, omdat dieren gewoon dooreten! Daarom is het belangrijk om regelmatig het gebit te (laten) controleren.  

Blijkt uit de gebitscontrole dat een gebitsbehandeling noodzakelijk is voor je huisdier? De assistente zal je uitleg geven over wat er moet gebeuren en overhandigt je een prijsindicatie.

10% korting op gebitsverzorgende producten

Wil je het gebit van je huisdier gezond houden? Naast dagelijks poetsen, kan je van een aantal gebitsverzorgende producten gebruik maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale voeding voor het gebit of kauwsticks. Maar ook op tandenborstels en tandpasta voor dieren krijg je 10% korting! Vraag aan de balie na welke producten precies meedoen met deze actie.  

Stappenplan tandenpoetsen

Ben je bereid om het gebit van je hond of kat te poetsen? Volg het volgende stappenplan:

Stap 1

Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd. Als beloning geef je een likje tandpasta. Gebruik een geschikte tandpasta voor dieren. Deze is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals vlees, kip of vis.

Stap 2

Als het dier dit toelaat doe je hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met  de blote vinger of met een gaasje gedrenkt in bouillon voor de smaak. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten mond, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Niet forceren en regelmatig laten slikken. blijf belonen met tandpasta!

Stap 3

Indien je huisdier net een gebitsanering heeft ondergaan bij onze kliniek, dan heb je na 2 weken een afspraak bij de dierenarts voor controle van het gebit na gebitsreiniging. Deze controle is gratis. Indien de controle uitwijst dat alles goed is kan  je verder gaan met de volgende stappen.

Stap 4

Als stap 2 voorspoedig gaat kan je de mond iets openen en met het echte poetsen  beginnen. Ook nu weer alléén de buitenzijde van de kiezen en tanden poetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel voor dieren.

Stap 5

Poetsen moet een dagelijkse routine worden, als er opnieuw tandsteen ontstaat is dat een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat binnen 24 uur tot 48 uur opnieuw tandplaque en zal het verkalkingproces tot tandsteen opnieuw plaatsvinden.

Tevens kan je op deze manier regelmatig de mondholte, tong en gehemelte controleren op onregelmatigheden.

Stap 6

Na de poetsbeurt moet er iets leuks volgen voor je huisdier. Een wandeling, een kauwchip of een andere tandvriendelijke versnapering voor de hond, Neem voor de kat even de tijd nemen om met hem/haar te spelen. Op deze manier zal je huisdier de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hierop volgt.

Heb je vragen? Stel ze gerust!